RSS

Friday, August 22, 2014

Tips: Kurangkan selesema yang meleleh


Aku pasti ramai yang tidak sihat lepas raya ini. Batuk, selesema, demam menjangkit sorang demi sorang. Aku pun kena gak. Lebih kurang 2minggu aku batuk dan selesema. Paling tak boleh tahan masa nak tido, sengsara rasanya.Sakit dada sebab batuk tak yah cakapla. Tuhan sahaja yang tahu. Malam-malam pula selesema ini berjurai tak putus-putus. Memang rimas rasanya. So pada yang selesema teruk tu kalau nak kurangkan dari meleleh aku ada sedikit tips.

 1. Potong bawang merah sebiji belah dua. Lepas tu letak je dalam bilik. Aku dah try memang mujarab. Tapi besok pagi bila kering rasa bersarang juga hidung tu..huhu 

2. Letak tisu sumbat dalam hidung. Tak yah letak banyak nanti tak bernafas pula. Cara ini aku try tapi tak berapa suka. Sebabnya bila nak bernafas rasa tersedut sekali tisu tu. 

3. Wap muka dengan air panas. Yang ini aku tak try sebab guna cara 1 dah mujarab. huhu.. 

Harap dapat membantu korang dalam kesesakan selesema.. hehe. Mujarab ke tak itu terserah pada yang Esa. Kita usaha jela.

1 comments:

Mazni Azmi said...

Mewah betul pelamin ni. Berapa banyak belanja untuk ajlis perkahwinan skala macam ni ya.

:) Senang la nak buat outdoor.. Kat Putrajaya tu banyak temapt cantik. Wet land dia pun banyak lokasi semulajadi

Related Posts with Thumbnails
 
© Copyright 2010 zuriey86. All rights reserved.