RSS

Friday, October 22, 2010

Tutorial: Cara nak print screen

Tutorial ni khas buat anak-anak kecil yang baru belajar dan juga mereka yang tak berapa reti guna komputer. Yang dah tahu tue jangan perlekehkan mereka yang tak tahu ye. Anyway my buddy apa tanya pasal ni, bagus dia ni memang banyak bertanya. Kalau malu bertanya sesat jalan nanti. So, tutorial ni khas buat Pae. Kalau ada apa-apa tanya je, jangan malu-malu.

Cara nak print screen (kalau tak boleh nak copy gambar)
1. Tekan secara serentak kat keyboard CTRL+ALT+Print Screen bagi yang menggunakan PC. Bagi yang gunakan laptop CTRL+fn+prt sc.

2. Buka Paint (Start-All Program-Accesories-Paint)
3. Then Paste kat situ atau tekan CTRL+V
4. Apa yang di Paste kan tadi akan ditunjukkan di situ.
5. Save as, letak nama yang sesuai dengan format jpeg atau bmp (ikutlah nak format apa)
6. Tamat.

Selamat mencuba, kita belajar dari basic dahulu ye..


Klik sini untuk memiliki Acer Aspire One secara PERCUMA !!!

8 comments:

Noor Faezah Mazli said...

hohoh. terharu ade entry khas utk aku =)

wanluqman said...

Awak baik, rela mengajar kami newbie. Amacam nak dapat pr1 tu?

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

MEKASIH... BOLEH AKU TRY

NICK IRFAN said...

thnkz! mmg sy tgh caro nk print skrin ni...

Syafrizal said...

tutorial yang ringkas dan menarik bagi mereka yang tak tau hehe

Anna Boleyn said...

laaa klu guna labtop kna tekan button fn rupanya. tp anna buat kt lbtp anna yg ctrl+alt+prt sc tu boley je print screen tp guna kt lappy abg lappy compaq tak boley. pelik gak. baru tau neh. heheh thanx zuriey :)


p/s : 2 hari ni anna boleyn happy sangat sebab :

2266 pageviews with 1145 unique visitors for Hana Love Nest! :)

- zuriey - said...

Noor Faezah Mazli: heheh,,jngan nagis eh..
wanluqman : kalau nak dapat PR ni, contain of blog mesti original. nak tahu lagi bnyak pasal PR leh tgk blog denaihati
b.r.u.t.a.l.s.o.l.o: try la
NICK IRFAN: yeker..lepas ni leh la guna
Syafrizal : charing is caring kan
Anna Boleyn: welcome.tgk brnd laptop, ada yang guna fn ada yang tak

Hafriz Mohamad said...

akhirnya...dpt jugak ilmu nih.
mekaseh2.. ^_^

sy budak bru blajar, klau salah tlong tnjukkan...

Related Posts with Thumbnails
 
© Copyright 2010 zuriey86. All rights reserved.