RSS

Tuesday, September 28, 2010

Animasi Jepun tidak sesuai buat kanak-kanak



Animasi Jepun ni memang disukai ramai terutama golongan lelaki. Standard lelaki suka animasi Jepun sebabnya kalau ada watak perempuan, mesti perempuan tu comel, cantik dan paling penting seksi. Cuba tengok gamabar atas tue, mahu terbeliak mata kalau tengok cerita camtu.

Animasi ni bukan kartun lawak yang bodoh-bodoh tu je. Ada juga berkenaan kisah percintaan, pergaduhan,yang 18SX pun ada.

Kadang-kadang bila tengok animasi ni rasa macam real je. Yang beza tiada pelakon sebenar. Memang tidak dinafikan ada animasi yang bagus ada gak yang ada unsur-unsur yang tak bagus. Boleh merosakkan minda terutama kanak-kanak.

"Banyak cerita animasi dari Jepun telah kita haramkan kerana walaupun ia merupakan cerita animasi yang dikatakan sesuai untuk golongan kanak-kanak tetapi ia tetap lebih kepada golongan dewasa.

"Ada antara kandungan cerita itu memaparkan animasi wanita dengan pakaian singkat, membuka dada dan beberapa adegan yang tidak elok untuk ditontoni oleh golongan kanak-kanak," kata Pengerusi Lembaga Penapis Filem (LPF), Datuk Mohd. Hussain Shafie selepas Majlis Dialog Bersama Setiausaha Bahagian Kawalan Penapisan Filem Dan Penguatkuasaan Cawangan Kelantan


So, ibu bapa perlu awasi gak bila anak-anak tengok kartun. Kalau astro anime tue, macam-macam anime yang ada. Kalau takat nak tengok Detective Conan tu, boleh lagi. Anyway sorry la kepada penggemar anime kalau terguris dengan enty ni. Bukan nak kritik pe, cuma kasihan kat budak-budak kecil yang tengok tu. Diorang bukan tau apa-apa kan. Kena tapis dulu anime tu, berkisarkan cerita apa. Kalau nak tengok animasi, layan Upin dan Ipin lagi best..hehehe

Sumber: Kosmo


Klik sini untuk memiliki Acer Aspire One secara PERCUMA !!!

2 comments:

tim said...

saya pernah terbaca yang ada sorang mamat jepun ni KAHWIN dgn salah satu watak animasi game...

- zuriey - said...

tim: tu dah tahap adict smpai leh kawen camtu

Related Posts with Thumbnails
 
© Copyright 2010 zuriey86. All rights reserved.