RSS

Wednesday, July 21, 2010

Website Speed Test menguji kepantasan blog anda



Masa aku blogwalking, banyak gak orang wat entry pasal ni. Nak tahu berapa pantas dan gemuknya blog kita. Yela, takut nanti lambat sgt loading. Visitor yang ada mood nak baca blog kita terus lari bila kena tunggu blog berjam-jam. Habislah jatuh traffic kita. So, ini merupakan salah satu sebab untuk menarik orang berkunjung ke blog kita.

Hari ini aku dah test sendiri kepantasan blog aku. Berat blog yang ideal ialah bawah 100kb. Mari kita tengok sama ada blog aku mempunyai berat ideal atau tidak.



Alamak nampaknya size blog aku dah terlebih 17kb la..Tak boleh jadi macam ni. Kena buang widget-widget yang tak berfaedah tue. Kadang-kadang rasa sayang kan nak buang. Tapi mana lebih penting widget ke visitor? Kalau dapat visitor yang penyabar takpe. Kalau dapat yang panas baran malas nak tunggu lama-lama tue habisla.

So,korang dah test belum kegemukan dan kepantasan blog korang. Kalau belum layari iwebtool untuk mengetahuinya.

P/S: Nak tanya sikitlah kat korang. Blog aku ni memang lambat ke masa loading? Perlukan perubahan ke?


Klik sini untuk memiliki Acer Aspire One secara PERCUMA !!!

5 comments:

kurawk said...

biase jek..
tak lambat pon~

Lovely Bella said...

knowledge yang bagus!! akan ku test nanti.. hehe

- zuriey - said...

kurawk :yeker..tq komen
Lovely Bella: test jgn x test

Syafrizal said...

ok jugak saya punya hehe...
boleh tahan laju

- zuriey - said...

Syafrizal : yeker..bagusla camtu

Related Posts with Thumbnails
 
© Copyright 2010 zuriey86. All rights reserved.