RSS

Monday, July 26, 2010

Sekolah Murid Mengandung



Bila dengar mengenai sekolah ini, pastinya kita rasa pelikkan. Kelakar pun ada gak. Tetapi jangan terkejut kerana selepas ini sekolah ini mungkin akan wujud. Kerajaan negeri Melaka tidak akan berganjak untuk melaksanakan idea penubuhan sekolah khas ini. Negeri aku rupa-rupanya. Mana diorang dapat idea yang agak pelik ini agaknya.

Tujuan sekolah ini hendak ditubuhkan adalah bagi membantu menyelesaikan dan mengelakkan maksiat dan zina yang semakin berleluasa di negeri ini. Aku rasa cam takde kepentingan je sekolah ini dibuat. Salah satu statement yang dikeluarkan oleh Ketua Menteri Melaka
Datuk Seri Mohd Ali Rustam, pihaknya tidak akan teragak-agak untuk membantu pelajar ‘miang’ untuk berkahwin kerana percaya masalah mengandung anak luar nikah dan pembuangan bayi akan dapat dikurangkan.

Bagi aku kan pelajar-pelajar 'miang' ni bukan nak pun study lagi lepas kahwin. Diorang takde perasaan nak belajar lagi. Kalau diorang memang nak belajar lagi takdenya diorang menggatal nak kahwin. Lagi pun mcam-mcam hal akan jadi bila dah kahwin ni. Pasangan diorang tak semestinya akan benarkan diorang smbung belajar. Lagi satu masalah anak luar nikah dan buang bayi ini kita tak tahu puncanya dari siapa. Adakah memang dari remaja yang 'miang' nak kahwin tue ataupun orang yang dah berkahwin.

Boleh ke sekolah ni membendung masalah sosial seperti itu. Aku tak fikir dapat membantu 100 peratus. Buat pa membazir kalau usaha tersebut tidak berbaloi. Lagi satu statement yang meragukan

Sekiranya, seseorang perempuan itu mengandung luar nikah dan pihak sekolahnya tidak membenarkan datang ke sekolah mereka boleh masih boleh meneruskan persekolahan di Sekolah Murid Mengandung yang akan ditubuhkan oleh kerajaan.

Means, kalau ada sekolah ni pun still masalah sosial ini boleh berlaku. Cuma satu jelah aku terfikir tentang kebaikan sekolah ini. Yela diorang ni still lagi boleh menuntut ilmu walau apa keadaan. Erm, kita tunggu dan lihat lah nanti kesan sekolah ini bila ditubuhkan nanti. Adakah berhasil atau tidak.

Sumber: Metro


Klik sini untuk memiliki Acer Aspire One secara PERCUMA !!!

6 comments:

~ ReD ~ said...

errmmm...betul jugak tu.nti dorang fikir, miang2 sampai bunting pn, leh gak skola..kira amik kesempatan dgn cara x spatutnya laa...

Fitrihadi.com said...

bila difikirkan benda ni dapat galakkan remaja dapat anak.. tapi dari segi yg lain lak, sek ni dapat bela nasib remaja yg malang tu.. so ada pro n con nya..


- - -
Contest Duit Raya Fitrihadi.com

- zuriey - said...

red: tu lah lagi diorang tak heran
fitrihadi.com: memang ada pro n con dia.. kita tengok jela nnti

tim said...

aarr..so bila each time school girl "made a baby"....diorang boleh masuk sekul tu ntuk terus belajar..then, other schol girls pun dengan "selambanya" buat benda yang sama juga coz diorang tau diorang masi boleh smbung stdy.,pastu other girl.then other girl juga..
oh ya.."benda" tu d buat sebelum nikah..oh gosh.. what an idea..!!!!

Aku Memang BeGiNi said...

emmmm, byk gune kos tu...patutnya tambah pakai akta jer yg benarkan budak2 nih trskn persekolahn mcm biasa atau pertukaran sekolah then rahsiakan kes diorg supaya masih diterima oleh murid2 yg lain, tak rasa bukak sekolah khas tu jln terbaik, tp dah mmg nak buat, buat camne, tgk je la...setuju gak dgn Tim

- zuriey - said...

tim : itulah, rasa cam tak berkesan je diorang nak kurangkan masalah sosial
Aku Memang BeGiNi: bgus gak idea tue. leh usulkan nanti. takdelah membazir

Related Posts with Thumbnails
 
© Copyright 2010 zuriey86. All rights reserved.