RSS

Tuesday, April 27, 2010

Muda-muda dah sakit pinggang


ADUH!!! Sakit pinggangku..

Napa selalu sakit pinggang dikaitkan dengan orang tua ye. Mungkinkah sebab umur mereka dan tulang-tulang mereka yang dah tak kuat lagi. Selalu kalau orang muda sakit pinggang mesti orang cakap "muda-muda lagi dah sakit pinggang" tapi kalau orang tua sakit pinggang takde pula orang nak cakap " tua-tua dah sakit pinggang". Kiranya masalah sakit pinggang ni memang berkait rapat dengan orang tua la.

Hari ini aku nak menyelongkar sikit apa faktor sakit pinggang ni. Bukan apa, semalam aku tetiba rasa sakit pinggang teramat sangat. Rasa nak baring je sepanjang masa. Apa yang menyebabkan aku sakit pinggang smpai cmtu sekali. Adakah sebab

a. Aku duduk di kerusi terlalu lama
b. Sebab aku tidur dia atas toto yang nipis
c. Sebab bulan nak mengambang?? Faham-faham jela..tapi ada kaitan ker???

Ada ke sebab-sebab yang aku nyatakan tadi memang antara sebab aku sakit pinggang. Mushykil gak ni, sebab tak pernah rasa sakit sebegini. Aku dah buat sedikit penyelidikan melalui pakcik google.

Antara sebab-sebab terjadinya sakit pinggang (low back pain)

"Pada dasarnya timbulnya rasa sakit adalah karena terjadinya tekanan pada susunan saraf tepi daerah pinggang (saraf terjepit). Jepitan pada saraf ini dapat terjadi karena gangguan pada otot dan jaringan sekitarnya, gangguan pada sarafnya sendiri, kelainan tulang belakang maupun kelainan di tempat lain, misalnya infeksi atau batu ginjal dan lain-lain.

SPASME OTOT (ketegangan otot) merupakan penyebab yang terbanyak dari LBP. Spasme ini dapat terjadi karena gerakan pinggang yang terlalu mendadak atau berlebihan melampaui kekuatan otot-otot tersebut. Misalnya waktu sedang olah raga dengan tidak kita sadari kita bergerak terlalu mendadak dan berlebihan pada waktu mengejar atau memukul bola (badminton, tennis, golf, dll). Demikian juga kalau kita mengangkat benda-benda agak berat dengan posisi yang salah, misalnya memindahkan meja, kursi, mengangkat koper, mendorong mobil, bahkan pada waktu kita dengan sangat gembira mengangkat anak atau cucu kita akan dapat terjadi LBP. Pengapuran tulang belakang disekitar pinggang yang mengakibatkan jepitan pada saraf yang bersangkutan dapat mengakibatkan nyeri pinggang yang hebat juga.

HNP (Hernia Nukleus Pulposus) yaitu : terdorongnya nucleus pulposus suatu zat yang berada diantara ruas-ruas tulang belakang, kearah belakang baik lurus maupun kearah kanan atau kiri akan menekan sumsum tulang belakang atau serabut-serabut sarafnya dengan mengakibatkan terjadinya rasa sakit yang sangat hebat. Hal ini terjadi karena ruda paksa (trauma/kecelakaan) dan rasa sakit tersebut dapat menjalar ke kaki baik kanan maupun kiri (iskhialgia). Adapun sebab lain yang perlu kita perhatikan adalah: tumor, infeksi, batu ginjal, dan lain-lain. Kesemuanya dapat mengakibatkan tekanan pada serabut saraf.

Hendaknya jangan dilupakan adanya stress mental yaitu : suatu keadaan kejiwaan yang menyebabkan pasien tersebut merasa sangat tertekan. Penseritaan kejiwaan stress ini gejala klinisnya dialihkan menjadi LBP, walaupun sebelumnya telah ada faktor-faktor kelemahan dari susunan organ-organ di punggung."


Selain itu,ini juga boleh menyebabkan sakit pinggang

1. Mekanikal atau degeneratif biasanya berhubungan dengan otot atau ligamen, diskus (bagian atas dan bawah tulang yang menghubungkan antar tulang biasanya disebut piringan sendi), kompresi saraf/cauda equina.
2. Peradangan.
3. Infeksi, biasanya oleh bacteri osteomyelitis, tyberculous osteomyelitis, dan epidural abscess.
4. Neoplasma.
5. Penyakit tulang, seperti osteoporosis, osteomalacia dan penyakit paget.
6. Ginekologik.
7. Neurologik.


Berdasarkan info kat atas ni, aku rasa aku sakit pinggang sebab duduk terlalu lama. Khusyuk sgt adap pc ni agaknya. Entahlah, tapi alhamdulillah sakit tu dah berkurangan dan pulih seperti biasa.

Sumber : http://nusaindah.tripod.com/sakitpinggang.htm
http://us.health.detik.com/read/2009/08/05/093749/1177630/766/sakit-pinggang-jangan-dibiarkan


Klik sini untuk memiliki Acer Aspire One secara PERCUMA !!!

3 comments:

AiZ said...

i pun abis patah-patah pinggang duduk lama sangat dekat komp... adoi...



komen entry i juga ye.. klik laju-laju link nih >>CARA MEMBUAT LINK DARI RUANGAN KOMEN KE ENTRY U ALL.... BOLEHLAH KITA BERBALAS KOMEN KAN?..HIKHIK



Syafrizal said...

Bagi wanita, period tak stabil boleh mengakibatkan sakit pinggang. Lagi satu sakit pinggang juga disebabkan kurang air, dalam badan ada 2 organ bersifat lembap iaitu buah pinggang dan otak. Sekiranya badan kekurangan air ia akan cari pada kedua-dua organ tadi. Kalau kedua-dua organ tadi kekurangan air maka mula lah sakit kepala dan sakit pinggang. Harap ini akan memberi sedikit info pada awak. Insya Allah.

- zuriey - said...

aiz: samalah kita ye.
syafrizal: terima kasih atas info berkenaan. Memang bagus info tu untuk semua

Related Posts with Thumbnails
 
© Copyright 2010 zuriey86. All rights reserved.