RSS

Tuesday, March 9, 2010

Mari menangis bersama-sama..


Mesti korang semua pelik dan tertanya-tanya kenapa aku ajak menangis sama-sama.. Gila ke apa nak suruh org menangis. For your information, bnyak kelebihan bila kita menangis ni. Itu la sebabnya aku suruh menangis. Entry kali ini aku nak share pasal kelebihan dan khasiat bila menangis atau mengeluarkan air mata.


1. Tahukah korang apabila kita menangis kita boleh menghilangkan dan mengurangkan stress. Itu la sebabnya perempuan ini selalu je menangis, sbab nak hilangkan stress. Tidak mcam lelaki, bila stress je hisap rokok. Rokok tue bahaya utk kesihatan. So, para lelaki semua lepas ni kalau stres lebih baik korang menangis. Insyaallah stress korang akan kurang.Kalau korang tak percaya korang baca artikel kat bawah ni.


Dr. William Frey of St. Paul Ramsey Medical Center and Dr. Barry Bernfeld of the Primal Institute measured ACTH (stress hormone) in human tears. Results here have indicated that human tears may aid in stress reduction by the removal of ACTH through crying.


2. Tahukah korang dengan menangis kita dapat melincir @ membersihkan bebola mata kita. Hari-hari kita mandi dan basuh anggota badan kita tapi ada ke kita basuh sekali bebola mata kita? Ini la salah satu cara untuk 'memandikan' mata kita supaya mata kita lagi sihat dari ancaman bakteria.



Another important function of tears is that they bathe your eyes in lysozyme, one of the most effective antibacterial and antiviral agents known. Lysozyme, from lysos, to split, and enzyme (it is an enzyme which chemically splits certain compounds) is the major source of the antigerm traits of tears. Amazingly, lysozyme inactivates 90 to 95 per cent of all bacteria in a mere five to 10 minutes.4 Without it, eye infections would soon cause most victims to go blind.


-Kajian oleh S. Hein Dec 9, 2006-

3. Tahukah korang dengan menangis bukan sahaja boleh mengurangkan stres malah boleh membuatkan kita lebih baik dari segi fizikal dan psikologi. Nak tau kenapa? Ini kerana semasa kita menangis segala toksik2 akan keluar dari badan. Korang akan rasa lebih segar sebenarnya lepas menangis. Kalau tak percaya korang try la menangis..


Tangan korang mesti mantap mcm ni lepas menangis..he3

So, kesimpulannya korang jgan malu kalau nak menangis sbbnya menangis baik utk kesihatan. Bgi lelaki buang la ego korang yang tinggi melangit tue. Tak jatuh pun standard korang kalau menangis. Semua manusia sama sahaja.Kita harus bersyukur sebab ada juga manusia yang mempunyai masalah untuk menitiskan airmata. Nama penyakit tue 'familial dysautonomia'. So bagi kita yang sempurna ni jagalah mata sebaik-baiknya dan menangis la selalu..huhu


                                                            

5 comments:

TiTin said...

betui..betui..betui..
bile menangis, lupa abis sume2 bnda/masalah...
n lg satu, kepada yg pakai contact lense, kite tak yah nk pakai eye-drop..cume perlu nangis je utk mengelakkan mata rasa kering...

aYu said...

nanges tiap2 hari nnt buta mata mcm kassim selamat...cmner ?? huhuhuhu

- zuriey - said...

jgnla nagis lama-lama.. takkan butanya.. kasim selamat tue buta sebab korek mata dgn garpu..he3

UMILIYA said...

salam..zuriey umi nak copy paste info ni nak masuk kat blog umi yer tq

- zuriey - said...

umi: lain kali tunggu sy bagi kebenaran baru copy. Terkejut gak bila tgk entry ni ada kat blog umi. Sy tak perasan yang umi minta kebenaran kat cni. Anyway lain kali jgn wat lagi eh..:-)

Related Posts with Thumbnails
 
© Copyright 2010 zuriey86. All rights reserved.